ciasto z marihuaną

Kuchnia CBD – przepis na ciasto z marihuaną

ciasto z marihuaną

Czy masz ochotę na ciasto czekoladowe, które rozpływa się w ustach przy każdym kęsie? Brzmi dobrze, ale wypiek ten można wzbogacić marihuaną. Dzięki temu możemy nie tylko delektować się nieziemskim smakiem, ale i cieszyć działaniem suszu z konopi. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować kosmiczne ciasto, jesteś w dobrym miejscu.

Dlaczego warto spróbować ciasta z marihuaną?

Ciasto z marihuaną oferuje inne doświadczenie niż palenie – jedzenie go nie ma służyć zastąpieniu palenia, a być pewną odmiennością od zwyczajnego haju, której warto spróbować. To propozycja dla wszystkich, którzy chcą poczuć odlot w całym ciele – ten wypiek pozostawia ogromny uśmiech na twarzy każdego, kto go spróbuje.

To również świetne ciasto na imprezę – z pewnością spodoba się wielu znajomym i rozkręci zabawę. Domowy wypiek z dodatkiem marihuany to również idealny prezent dla wiernego miłośnika konopi, jak i dla kogoś, kto lubi próbować nowych rzeczy, jednak nie jest fanem palenia.

Na co zwrócić szczególną uwagę?

Wyobraź sobie, że sięgasz po gotowe ciasto. Czujesz jego cudowny zapach, który wskazuje na mocno czekoladowy smak. Bierzesz obfity kęs ciasta z marihuaną i… absolutnie nic się nie dzieje. Z twojej twarzy znika uśmiech i zaczyna malować się na niej coraz większa konsternacja. Bierzesz kolejny kęs, kolejny i kolejny, zastanawiając się, co poszło nie tak. I w tym momencie zaczyna działać pierwsza dawka.

Zbyt szybkie jedzenie artykułów spożywczych z marihuaną jest powszechnym błędem. Możesz się niecierpliwić i oczekiwać szybkiego efektu działania zioła, jednak możesz nie doświadczyć natychmiastowego działania ciasta. Pamiętaj, że może to zająć nawet godzinę – z tego względu nie śpiesz się, rozpocznij od małych kęsów i odczekaj trochę, zanim sięgniesz po kolejny kawałek. 

Klucz do dobrego ciasta z marihuaną

Kluczem do dobrego ciasta z marihuaną jest odpowiednia dekarboksylacja. To proces, podczas którego kwasowe postacie kannabinoidów zmieniają się w formy neutralne, takie jak CBD, THC czy CBG. Zachodzi ona w wyniku działania temperatury, dlatego podczas palenia nie musimy o tym myśleć. W przypadku spożywania marihuany w formie jedzenia nie jest to jednak tak proste – musimy ją odpowiednio wcześniej przygotować. 

Jak to zrobić? Wystarczy zmielić susz z konopi i równomiernie rozłożyć go na papierze do pieczenia. Następnie wkładamy go do piekarnika nagrzanego do 110°C na około 45 minut, lekko mieszając co 10 minut.

Zdekarboksylowany susz konopny posłuży do zrobienia masła konopnego, o którym wspominamy w przepisie niżej. Jego receptura jest prosta, podobnie jak wykonanie – warto spróbować własnych sił w jego stworzeniu. Na początku nastawiamy wolnowar na około 75°C i dodajemy 200 gramów masła i niewielką ilość wody, a następnie dodajemy zmielony susz. Od czasu do czasu mieszamy. Po około 3 godzinach wyłączamy wolnowar i czekamy na lekkie ostygnięcie masła, by potem całość odfiltrować, przykładowo za pomocą filtra do kawy. Gotowe masło konopne przelewamy do miseczki i pozostawiamy na noc do lodówki. Na końcu pozbywamy się wytrąconej wody. I to koniec – mamy własne masło konopne!

Czekoladowe ciasto z marihuaną – przepis

Czekoladowe ciasto z marihuaną jest proste w przygotowaniu. Całość zajmuje około 1 godzinę 30 minut. Poniżej przedstawiamy jeden z przepisów, jednak możesz również użyć swojej ulubionej gotowej mieszanki do ciast i postępować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu – wtedy wystarczy, że zamiast zwykłego masła dodasz masło konopne.

Składniki:

  • 2 szklanki cukru
  • 2 ¾ szklanki mąki uniwersalnej
  • ¾ szklanki niesłodzonego kakao w proszku
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • ½ szklanki masła konopnego 
  • 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 °C i posmaruj olejem trzy 23-centymentrowe formy do ciasta.
  2. W misce dokładnie wymieszaj cukier, mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól.
  3. Dodaj jajka, masło konopne i ekstrakt waniliowy. Wszystko ponownie dokładnie wymieszaj.
  4. Całość zalej wrzątkiem i mieszaj, aż ciasto będzie gładkie i kremowe.
  5. Gotową mieszankę równomiernie rozłóż w formach.
  6. Całość piecz przez 30 do 35 minut, a następnie gotowe ciasto pozostaw do ostygnięcia.

I to wszystko! Teraz możesz się cieszyć przepysznym ciastem czekoladowym z marihuaną, którego kawałki rozpływają się w ustach.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz